DESPRE NOI

Acest site s-a născut din dragoste pentru o formă de artă camuflată, modest, în forma unui meșteșug. Este vorba de olărit, sau, mai exact, despre arta transformării unui lichid (noroiul), într-un obiect plin de semnificație culturală (vasul). Prezent pe toate meridianele, olăritul îmbracă forme diverse, de la făurirea direct pe sol, până la roata olarului. Un vas ceramic se plămădește în sintonie cu mâinile care îi dau viață.
Suntem o familie care iubește lutul. Am început să-l înțelegem în atelierele olarilor tradiționali din Horezu și Corund, de la vârste fragede. Am citit multe cărți despre olăritul tradițional din Europa, Africa, Asia și Americi. Acum, lucrăm lutul după puterile noastre, iar fiecare obiect ceramic este un experiment.

Trăind modest, olarii înțeleg pământul și fac asta cu răbdare, umilință și înțelepciune. Îi primesc pe copiii care vor să încerce meșteșugul cu dragoste, cu prietenie, iar meșterii cu experiență le îndrumă mâinile, cu un zâmbet pe buze, în timp ce copiii le consumă cu entuziasm lutul prețios. Poate că pruncii vor prinde drag de pământ și vor continua să facă vase ceramice, mărturisitoare ale tradiției, ale frumosului care dă sens utilului. Până la urmă, așa cum spunea Victor Hugo undeva în „Mizerabilii”, frumosul este la fel de util ca utilul, uneori chiar mai util, iar vasele ceramice tradiționale, cu eleganța lor lipsită de emfază, mărturisesc această afirmație!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram